Sayfalar

12 Ocak 2018 Cuma

İşçiye Verilen Yol Parası Hakkında - İşçinin Yol Parası Neye Göre Belirlenir?


Hepimizin amaçlarını gerçekleştirmek için çalışmaya ihtiyacı var bu yüzden çoğumuz sabah erken saatte işe gitmek için toplu taşıma araçlarını kullanmak zorunda kalıyoruz hatta bazılarımız kendine uygun iş bulamadığından 3 vesait yaparak işine gidebiliyor ve işe gitmek içinde iş veren bizlere nakit yol parası,aylık akbil yükleme,servis hizmetleri sunuyor. Bende bugün iş verenin verdiği yol parasıyla ilgili neye göre belirlendiğini sizlere başlıklar halinde anlatacağım.

Yol Parası Ücretleri 2018
Tam: 2.60 TL
Öğrenci: 1.25 TL
İndirimli: 1.85 TL

Aktarma Ücretleri 2018
Tam: 1.85
Öğrenci: 0.55 TL
İndiirmli: 1.10 TL

Aylık Akbil Fiyatları 2018
Tam Aylık Akbil: 205 TL (180 Geçiş Hakkı)
Öğrenci Aylık Akbil: 85 TL (200 Geçiş Hakkı)
Sosyal Kart Aylık Akbil: 125 TL (200 Geçiş Hakkı)

Metrobüs Ücretleri 2018





İşveren Yol Parası Vermek Zorunda Mıdır?
İş kanunlarında açıkca böyle bir hüküm bulunmadığından iş verenin yol parası vermek konusunda her hangi bir zorunluluğu bulunmamaktadır ancak sözleşmenizde bununla ilgili bir madde belirtilmişse ya da iş yeri uygulaması olarak iş veren uzun süredir yol parası veriyor ise bu durumlar haklı fesih sebebi olarak kabul edilebilir.


Evim iş yerine yakın yol parası vermeleri gerekir mi?
Bazı iş verenler sizden işe girerken ikametgahınıza bakarak evinizin yakın olması nedeniyle size yol parası vermek istemeyebilirler ve bununla ilgili yol parası verme zorunluluğu olmadığından size tavsiyem ikametgahınızı tanıdığınız birinin yanına aldırmanızdır bu sayede yol parasından olmazsınız.

İşçinin Yani Çalışanın Yol Parası Neye Göre Belirlenir?
Çoğu iş veren kafasına göre davransada bu konuda baz alınan kriter ''aylık tam akbil ücreti''dir misal aylık akbil ücreti 205 TL bende bu duruma istinaden (öğrenci akbili kullanmama ve iş yerimin yürüme mesafresinde olmasına rağmen) aylık 205 TL yol parası alıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder